7 dec. 2011

RWANDA & BURUNDI


För fjärde gången har jag nu besökt de Centralafrikanska länderna Rwanda och Burundi. Med mig var Alan Casebow från England, som också är född i DR Kongo. Vi besökte inte Kongo denna gång pga presidentvalet. När det är val i Afrika kan det ofta bli våld, som när jag för tre år sedan besökte Kenya. Det blev också nu ett fruktansvärt våld i Minimbwe, South Kivu, där rebeller brände upp hus och jagade iväg 7 000 bybor och dödade många. Detta våld är nog oberoende av valet. Centrumkyrkan Heby stöder en pastorsfamilj i Goma, North Kivu. Vi inbjöd dem att komma till Kigali, Rwanda, där vi kunde umgås tillsammans. Bilden visar familjen med Akili & Sarah samt deras barn Esther, Emmanuel och Eliezer. I Rwanda har vi mycket god hjälp av Alex, som man kan lita på i allt. Vi åkte också till Gahini i östra Rwanda, där den stora afrikanska väckelsen startade 1935. Vi intervjuade äldre personer som var med, och vi gör nu en film om väckelsen. I Burundi samarbetar vi med med pastor Edmond & Faith samt läkarparet Aline & Euloge i African Revival Ministries och deras kyrka Eglise Vivante med 8 000 medlemmar. Vi åkte till Rutovu i södra Burundi och hälsade på hos Marie och hennes familj. Maries bror Désiré var min närmaste medarbetare i Burundi, men han dog plötsligt i fjol. Hans syskon restaurerar nu deras familjehem, och det kommer att bli mycket vackert med plats för gästhem, barnhem och bönecentrum.

5 nov. 2011

VATTENSKADA I BRAGDEBO LADUGÅRD



År 1973 flyttade vår familj till Bragdebo Gård, Östervåla, min mors föräldrahem. Sedan 1842 har Bragdebo bebotts och brukats av mina förfäder. Sedan min morfar dog 1950 arrenderades gården under ett decennium. Våra kusiner Brodén i Olbo, Östervåla, skötte sedan jord och skog. De är lantbrukare med tre gårdar. Efter att Bragdebo stått obebott under flera år köpte Gertrud och jag gården och resturerade den. Den tidigare koladugården omgjorde vi till en vacker samlingssal, där vi 1984 började inbjuda till gudstjänster, vilket ledde till den nya församlingen Centrumkyrkan. När församlingen fick andra gudstjänstlokaler förvandlade Gertrud ladugården till en mycket vacker och ändamålsenlig syateljé och hantverkslokal. På grund av stränga vintrar frös vattensystemet sönder och i sommar har vi upptäckt stor vattenskada. Försäkringsbolaget var tillmötesgående och står för det mesta av restaureringskostnaden. Allt golv i den 100 kvm stora lokalen måste brytas upp, allt material under forslas bort, liksom diskbänk, toalett, skåp, fyra vävstolar, två skinnsymaskiner, mycket möbler, 75 flyttkartonger med tyger, material, böcker, etc. Nu är ladugården tom och torkas. Sedan skall nytt rörsystem, undergolv, golv, tapeter, diskbänk byggas och all utrustning, möbler och material flyttas tillbaka. Därefter kan Gertrud åter börja sy och väva. Bilden visar den vita Ladugården i Bragdebo vinterlandskap.

24 sep. 2011

HÄLSOKAPITAL - WAVES OF FASHION


År 2001 började jag samarbeta med professor Ulf Johansson, Uppsala. Jag var ledare för projektet Hälsokapital - som undersökte hur småföretagens hälsa och ekonomi var i Uppsala län. Deltagare i projektet var Landstinget, Akademiska sjukhuset, Företagarna, Uppsalahälsan, Länsförsäkringar, Försäkringskassan, Institutet för Personal- och Företagsutveckling (IPF) och Brukshälsan. Vi genomförde en stor enkätundersökning av småföretagarnas hälsa, hade en intressant och väl besökt seminarieserie samt skrev boken Hälsokapital, som är en utmärkt handbok gällande friskvård och medarbetarhälsa. Ulf Johansson flyttade till Mälardalens Högskola, Västerås, och vi fortsatte samarbeta. Vi startade projektet Hälsobokslut i småföretag, ett forsknings- och utvecklingsprojekt, som syftade till att sprida kunskap och erfarenheter om hur hälso- och arbetsmiljöfrågorna kan integreras i planeringen, styrningen och uppföljningen av verksamheten. Som forskare och doktorand knöts Andreas Backlund till projektet. Mitt arbete som projektledare slutade år 2007, men Andreas Backlund har fortsatt arbeta med sin avhandling. Igår disputerade Andreas i Västerås (jag deltog) med avhandlingen Waves of Fashion, The Consuming Production of Management Control. Andreas erhöll sin ekonomie doktorsexamen i industriell ekonomi och organisation. Det blev slutresultatet av mitt tioåriga inspirerande och utvecklande samarbete med professor Ulf Johansson och de två utvecklingsprojekten inom hälsoområdet.

12 sep. 2011

MÖNS KLINT


Nordic Team inom Salt & Light International träffades vid senaste månadsskiftet för att planera kommande verksamhetsår i de nordiska och baltiska länderna. Våra danska vänner hade valt Mön till konferensplats. Mön, som är en ö strax sydost om Själland, var en naturupplevelse i det vackra skördevädret. En stor upplevelse var att besöka Möns klint med sina vita klippor, som störtar 140 meter rakt ner i havet. Jag visste inte att i det platta Danmark fanns sådana klippor. Det var förunderligt vackert att stå högst upp och se långt ut över Östersjön i solskenet.


Senaste helgen träffades Ledarrådet för Centrumkyrkan Heby i Ribbingebäcks konferensgård. Vi planerar också lokalt och har ett mycket bra ledarskap i församlingen. Vid nyår köpte församlingen Missionskyrkan i Heby, som vi nu restaurerar. Det är full fart i ombyggnationen. Under veckan har jag också hunnit med att träffa missionspastor Lars Lindberg, Uppsala, och föra ett mycket intressant teologiskt samtal. Med Bertil Åhman, som varit missionär i Kongo, har jag samtalat om väckelse i Afrika. Med Leif Litsgård, som varit missionär i Mozambique, har jag samtalat om att utbilda företagare i Afrika.

I fredags var det begravning för Torgny Lindgren, Persbo, Tierp. Torgny kunde allt om Tämnaren och jag är tacksam att jag lärde känna honom. Vi har nu ett rikt arv att förvalta efter Torgny.

27 aug. 2011

MILJONEN SALA SPARBANK



För åttonde gången delade Sala Sparbank lördag den 27 augusti 2011 ut en miljon kronor till projekt, aktiviteter och initiativ, som ger växtkraft i bygden. Utdelningen skedde vid Sala-Mässan. Dessa projekt skall syfta till någon form av utveckling, ha tydligt formulerade mål, redovisning hur utvärdering och uppföljning sker, en betydande ideell insats, göra Sala och Heby kommuner kända och attraktiva för envar. I år var det 77 sökande och 25 fick pris. Tämnarens Vattenråd var en av dessa. Vi fick 60 000 kr för att undersöka möjligheterna och förutsättningarna att engagera lokalsamhället (invånarna runt sjön), intressenter och myndigheter med syfte att restaurera och rädda Tämnaren enligt vattenrådets vision samt att återställa Tämnaren, så att det är god vattenkvalitet 2021 enligt EU:s Vattendirektiv. Bilden visar Kiell Tofters med check och blomma bland övriga pristagare. I fjol fick vi också pris, 40 000 kr till restauration av fågeltornet vid Sjöbo, Tämnaren.

19 aug. 2011

25 ÅRS BRÖLLOPSDAG



Vår äldsta dotter Petra gifte sig för 25 år sedan med Pär-Inge Larsson. Det firade vi och många bröllopsgäster den 16 augusti. Petra och Pär-Inge bor i Harbo, har tre vackra döttrar - Josefine som studerar till socionom hos Ersta-Sköndal, Hannah som studerar till logoped i Göteborg, Victoria som studerar på gymnasiet i Uppsala. Petra är lärare i skolan, pastor och lovsångare i Centrumkyrkan Heby. Pär-Inge driver företaget People & Solutions, som framställer kataloger för tryck och webb. Därtill arbetar Pär-Inge mycket med ungdom. Petra var i England och visste inte om att maken Pär-Inge planerade för denna storartade fest med partytält i egen trädgård. Det var en överraskning för Petra. Som föräldrar gläds vi mycket över Petras & Pär-Inges äktenskap samt deras döttrar.

3 aug. 2011

TOFTERS DAMER


I lördags hade vi förmånen att delta i vigsel och bröllopsfest för Samuel & Josefin Rye. Vigseln var i Börje kyrka strax utanför Uppsala, och festen i Järlåsa bygdegård. Samuel & Josefin tillhör Centrumkyrkan i Heby, och de har nu bosatt sig mitt i Heby samhälle. De av vår familjs damer, som deltog i bröllopet fotograferades och finns i vidstående bild. I mitten finns min hustru Gertrud. Till vänster om henne står Petra (blå klänning), vår äldsta dotter. Petras & Pär-Inges dotter Josefine längst till höger samt dotter Hannah bredvid Petra. Till höger om Gertrud står Anette (vit klänning), gift med vår äldste son Andreas. Längst till vänster står deras dotter Elin, och nummer två från höger deras dotter Emelie.

23 juli 2011

KAMP MOT CANCER


Anette, gift med vår son Andreas, drabbades i fjol av cancer. Det var ett tungt besked, eftersom också Anettes mor Kerstin hade dött pga cancer i början av året. Andreas bytte jobb för att mera kunna vara hemma och stödja Anette, som under ett år nu har opererats för bröstcancer, fått cellgiftbehandling och strålning. Den starkaste behandlingen för att bli frisk har Anette fått av Gud, som svar på många böner i familjen, församlingen och av vänner över hela vår jord. Efter ett mycket tufft år har nu Andreas & Anette samt deras döttrar Emeli och Elin under juli kunnat segla tillsammans i Stockholms skärgård. Under denna vecka har Gertrud och jag kunnat hälsa på dem i båten, vilket var till stor glädje. Vi är tacksamma att se hur hela familjen har fått vila och restaurerats.

19 juli 2011

SVERIGE - BURUNDI - ENGLAND


Centrumkyrkan Heby leds av ett Ledarråd, fem äkta par. För ett par veckor sedan hade vi en intern ledarkonferens, som vi hade förberett med bön och fasta. Varje ledarpar hade fastat en vecka var. Genom att fasta hör vi Gud bättre. Det är mycket som händer nu i Centrumkyrkan och därför är det viktigt att vi drar oss undan för att höra Gud tala, samtala, be och planera för framtiden. Gertrud och jag sade att vi, trots att vi nått pensionsåldern, skall vara engagerade 15 år till som ledare i församlingen. Vi ger inte upp! Gertrud fortsätter leda lovsång, jag fortsätter predika. Tillsammans leder vi en hemgrupp i Östervåla. Nu sade Gertrud och jag att vi ville starta och ta hand om en Ledarskola för unga ledare mellan 19 och 39 år. Vi har 20 stycken ledarämnen i denna ålder. Det är viktigt att planera inför framtiden. Vi skall också leda restaureringen av f.d. Missionskyrkan i Heby, som Centrumkyrkan har köpt. Vi skall fortsätta med vårt Afrikaarbete. Det var som vi stod vid en korsväg och valde väg. Två dagar senare fick vi ett mail från pastor Edmund och Faith i Burundi.


"As we were praying this morning, the Lord brought you to our attention; then this verse came to us, Proverb 8:2. (At the top of the elavated places along the way, at the intersection (crossroads) of the paths she (wisdom) takes her stand.) I don´t know what it is, may I say that no matter what is in front of you, wisdom is waiting for you at the crossroads: in other words, the answer is already ahead of you. We pray that you may see your breakthrough in any area." Bilden visar pastor Edmond, när han talar vid ett seminarium, som AFRICAN DREAM MISSION hade i Bujumbura, Burundi, 2009.


Sedan 20 år har Dave Richards, England, varit vår personlige pastor och mentor. Vi hade berättat för honom om våra ledardagar, och nu lät vi Dave läsa mailet från Burundi. Daves svar var följande: "Interesting! Sounds in line with what came out on the Leadership days! It is to do with you exercising Government! Go for it." Gud har talat i Sverige och Burundi och England och vi har fått bekräftat att Han är med oss och leder oss.

2 juni 2011

UPPSALA - VÄSTERÅS - SALA - KÖPENHAMN

Den senaste veckan har varit intensiv med många olika möten.

Torsdag 26 maj inbjöd Mikrofinanshuset i Uppsala till seminarium i Slottet. Mikrofinanshuset som har sitt kontor i Slottet arbetar främst med mikrofinanser i Afrika. Jamii Bora Kenya är en del därav med stor verksamhet bland de fattiga. Jag är ordförande i dess systerorganisation Jamii B Scandinavia. Reki Moussa från Niger och Wagane Diouf från Kenya var föredragshållare.

Fredag - lördag 27 - 28 maj hade Salt & Light International Nordisk Ledarkonferens i Citykyrkan Västerås med temat "Family On A Mission". 200 ledare från hela Norden deltog. Talare var framförallt Dave & Chris Richards samt Mark & Nesta Mumford från England och Buck Hudson från USA. Gertrud och jag är del av Nordic Team, som ansvarar för Salt & Lights arbete i Norden.

Söndag 29 maj hade Centrumkyrkan Sala stor invigningshögtid, där vi deltog. Centrumkyrkan Heby har funnits sedan 1989 och nu har vi avskilt 25 medlemmar, som nu tillhör Centrumkyrkan Sala med vår son Andreas & Anette Tofters som ledare. I invigningen deltog pastorer och ledare från Salt & Light i England och Sverige, Evangeliska Frikyrkan samt församlingarna i Sala.

Måndag - tisdag 30 - 31 maj hade styrelsen för Björklinge Energi strategimöte i Köpenhamn. Sedan vårens årsstämma tillhör jag denna styrelse, efter att tidigare tillhört styrelsen för Sala-Heby Energi. Björklinge Energi är kundägt och min far Simon var tidigare föreståndare för Östervåla Elektriska innan det sammanslogs med Björklinge.




3 maj 2011

TRÄDGÅRDSARBETE



Gertrud och jag har bott i Bragdebo Gård sedan 1973, då vi flyttade hit med våra barn. Gården har funnits i samma släkt sedan 1842 och min mor är född och uppvuxen här. Eftersom det är en gammal bondgård, så är tomten stor - 16 000 kvm. April månad har varit mycket varm och vi har kunnat ägna oss mycket åt trädgårdsarbete. Vi har röjt, sågat, släpat ris, städat, planterat blommor. Flera enrisbuskar har blivit gamla och skadade av den tunga snön, så vi har dels sågat ner vissa och dels tuktat andra. Bragdebo ligger mitt ibland hagar, åkrar, holmar med lövskog, och ingränsad av barrskog. Under april och maj är fågelsången underbar. Dessa varma dagar med uppvind kan vi se vråkar som seglar och vårt uthålliga tranpar på Juxvall. Snart kommer tornseglarna. Grönskan har kommit med rekordfart i år, och våra kusiner Brodéns i Olbo har sått färdigt på åkrarna. Det ser välstädat ut. Men nu i början av maj har kyla kommit och dämpat den snabba framväxten av allt växande.

5 apr. 2011

ÖSTERVÅLA BESTÅR AV ELDSJÄLAR


För 13 år sedan tog jag initiativet till bildande av Östervåla Utvecklingsråd, och sedan dess har jag varit dess ordförande. Gertrud har varit kassör under 9 år, och nu har vi båda fått efterträdare. Vi kan ägna oss åt andra uppgifter. Gertrud har stött mig och skött redovisningen mönstergillt. Det har varit tryggt! Östervåla består av eldsjälar, nätverk, lokal gemenskap, föreningsliv, entreprenörskap, företagande och utveckling - Östervålaandan! Dessa värden har vi under 13 år vårdat och utvecklat. Varumärket är Stolriket med över 200-årig snickar-tradition, som har betytt mycket för Östervåla och gjort orten välkänd. Östervåla har en lång historia av företagsamhet. Jag har också varit en eldsjäl och företagare. Under dessa 13 år har vi fått länsbyte, ny skola, nytt torg, hyreshus vid Torget, deltagit i många mässor och utställningar. Framgångsrika är de Företagareluncher vi har varje kvartal. Det sorgliga är att under perioden lade Elanders ned tryckeriet i Östervåla, som min farfar Per Johan Pettersson startade 1918. Fader Simon drev det under många år, innan vi tre syskon övertog företaget. Vår farbror David Temdahl startade under 1960-talet tryckeri i Östervåla, som i fjol lades ned. Stor uppmärksamhet rönte också vårt Leaderprojekt, som 2006 fick pris för bästa projekt i Sverige. Gertrud och jag var i Visby och mottog priset. Varje år har utvecklingsrådet delat ut ett Östervålapris. 2006 fick jag det för mitt brinnande intresse för hembygden och att jag har en stark förmåga att entusisasmera andra människor i nya projekt.

14 mars 2011

FORSKNING & REDIGERING


Under lång tid har jag arbetat intensivt med boken "ESBJÖRN & Hans tid i Sverige och Amerika". Det är mycket forskning (research), studium, författande och redigering samt produktion. Regelbundet har jag kontakt och samarbete med arkiv i USA, Carolina Rediviva i Uppsala, Kungliga Biblioteket i Stockholm, Gävle Museum, Hälsinglands Museum (Hudiksvall), Emigranterns Hus i Växjö och Landsarkivet i Härnösand. Genom Östervåla Bibliotek tar jag hem fjärrlån, vilket är mycket effektivt, god service. Det tar mycket tid med renskrift av brev till och från Esbjörn. Svåraste handstilen hade Eric Norelius, som var Esbjörns närmaste medarbetare i Augustana Synoden, Amerika. Många brev publiceras i denna bok för första gången. För ett par veckor sedan besökte jag Lars Lindberg (80), som har varit missionssekreterare i Svenska Missionsförbundet och rektor för dess Teologiska Högskola på Lidingö. Det var gott att återknyta kontakten med Lars Lindberg, och samtala om luthersk och reformert tradition. Esbjörn var lutheran, och han vände sig mot de reformerta väckelserna, som skulle bli de stora frikyrkorna i Sverige. Bilden visar en konventikel (väckelse- och läsarmöte) under 1800-talet.

18 feb. 2011

CENTRUMKYRKAN I HEBY & SALA


Centrumkyrkan i Heby växer och avknoppade vid nyåret Centrumkyrkan i Sala. De som bor i Sala deltar nu i församlingen i Sala och de som bor i Heby i församlingen därstädes. Sedan 14 år firar vi gudstjänst i f.d. Frälsningsarmén vid Torget i Heby. Eftersom församlingen och arbetet växer köpte församlingen vid nyåret f.d. Missionskyrkan i Heby, som vi nu kallar Centrumkyrkan Heby. F.d. Frälsningsarmén heter Torgkyrkan. När vi restaurerat i Centrumkyrkan kommer vi att fira gudstjänst i den. Västerlövsta Missionsförsamling och Finska Församlingen fortsätter också fira gudstjänst i Centrumkyrkan. I Torgkyrkan kommer vi framförallt ha söndagsskola, barnverksamhet och ungdomsgård. Torgkyrkan kommer också att restaureras. I Sala har Centrumkyrkan också en lokal, som medlemmarna under vintern har restaurerat. Den finns vid Norrbygatan. Med dessa lokaler tror vi att Centrumkyrkan kan hjälpa människor hitta fram till Jesus. Församlingarna vill vara oaser av kärlek. Vidstående bild visar Barnens Dag vid Torgkyrkan.

25 jan. 2011

TUVA & NORA


Under fyra dygn har våra minsta barnbarn varit hos oss i Bragdebo. Det är Tuva (6 år) och Nora (3 år), barn till vår son Marcus och Linda. De bor i Östhammar, där Marcus säljer datorer och mobiler samt Linda arbetar inom vården. Det har varit mycket uppmuntrande att få rå om våra barnbarn, och de är hela tiden aktiva. Hur orkade vi när vi hade små barn en gång i tiden? Nu blev det lek, spel, film och mycket mat. Båda flickorna är duktiga på att äta, de gnäller inte utan äter all slags mat, i synnerhet fisk och pannkaka. Gertrud tränade flickorna i längdskidåkning, och för Nora var det första gången. Men hon lärde sig förvånansvärt snabbt att hålla balansen och staka på. I skidtävlingen vann Nora, ty Tuva körde omkull (frivilligt). Vi älskar dem som våra andra sju barnbarn!

7 jan. 2011

TRETTONDAGSHELG I BRAGDEBO


Under trettondagshelgen 5-7 januari har våra barnbarn Michelle och Elin (båda boende i Sala) varit på besök i Bragdebo. De skriver själva om trettondagen. Bilden visar flickorna framför boningshuset i Bragdebo.


"På morgonen så gick vi upp och myste med Farmor/Mormor Gertrud, som hade fått frukost på sängen av Morfar/Farfar Kiell. Det är så mysigt i Bragdebo nu på vintern med all snö och att vara med Farmor/Mormor och Farfar/Morfar, det är jättekul och vi älskar att vara här hos dem. Sedan gick vi ner i köket och åt frukost, det blev fil och flingor med en liten klick sylt. Sedan så spelade vi Rummikub med Gertrud, medans Kiell var ute i slögstun och skrev om historia. Efter det så åt vi våfflor till lunch. Sedan gick vi ut och lekte i snön i drygt en timme. När vi kom in så var kvällsmaten framdukad, och det blev köttfärssås med spaghetti och sallad. Det var gott. Sedan gick vi upp (till våning två) och tittade på en film.

Vi har haft det jättebra och det var mysigt att sova i nya gästrummet, som vi inte har sovit i förut. Vi hoppas att vi kommer hit snart igen." // Elin Tofters (12 år, dotter till Andreas) och Michelle Tofters (13 år, dotter till Rebecca).