29 juni 2012

ATTRAKTIV TÄMNARBYGD

Upplands största sjö är Tämnaren med sina 39 km2 yta och knappt 2 meter djup. Som många sjöar i Uppland är det en slättsjö, som har en begränsad livslängd. För fem år sedan tog jag initiativet till att bilda Tämnarens Vattenråd, som arbetar med att restaurera sjön och låta den få ytterligare en livslängd på ett par hundra år. Vi gör detta för våra barnbarn. Eftersom det är ett platt landskap svämmade ofta sjön över under tidigare sekler och det var många decenniers diskussion, som ledde till en stor sjösänkning under 1870-talet, 1872-78. Det var den största sänkningen då i Sverige, endast sänkningen av sjön Hjälmaren senare är större. Tämnaren sänktes med 110 cm, 1950-53 sänktes den ytterligare 40 cm, men höjdes 20 cm 1977, då Uppsala stad ville ha Tämnaren soom reservvattentäckt. Under 1870-talet fick man 6585 hektar torrlagd mark samt 562 hektar landvinning på gammal sjöbotten. Marja Erikson har under året forskat och skrivit en D-uppsats i Ekonomisk historia: "Tämnaren - Sjösänkning och bondejordbruk i en brytningstid", som visar att sjösänkningen under 1870-talet blev mycket dyrbar för de jordbrukare, som vann åkermark.
I dag är inte behovet lika stort gällande jordbruksmark, och därför arbetar Tämnarens Vattenråd för att restaurera sjön och göra hela området runt sjön attraktiv. Rekreations- och fritidsintressen har ökat. Tillsammans med Upplandsmuseum har vi startat arbetet "Attraktiv Tämnarbygd" genom att stärka de lokala företagarnas varumärke genom kulturarvet. Detta arbete samordnas också i projektet "Destination Tämnaren" där vi också samarbetar med Uppsala universitet. Målet är att få kommunerna och andra intresenter att bilda ett utvecklingsbolag, som skall utveckla besöksnäring och turism i hela Tämnarbygden. Till detta arbetar vi med att tillvarata bottenslam och växtlighet i sjön och omvandla det till bioenergi, vilket också skall bli ett affärsområde för detta utvecklingsbolag.
Tidigare i år lät vi konsultbolaget WSP göra en noggrann ekonomisk beräkning vad kostnaderna är att restaurera sjön. Nu producerar vi två broschyrer som beskriver vattenrådets arbete och de målsättningar vi har. Under januari 2013 genomför vi en stor konferens om Tämnaren, där inbjudarna är de tre kommunerna Heby, Tierp och Uppsala. Arbetet med att restaurera sjön och utveckla bygden omkring är långsiktigt, men vi har en tydlig vision. Fotot visar Tämnaren i juni 2012 fotograferat av Gertrud Tofters.

2 juni 2012

GOTLAND 2006 OCH 2012

Under denna vecka har Björklinge Energis styrelse haft strategidagar i Visby. Björklinge Energi, som grundades 1918, är en ekonomisk förening, som distribuerar el till 12 500 kunder och har elnät i delar av Uppsala, Heby och Östhammars kommuner. Min far Simon Tofters var, utöver vara boktryckare, föreståndare för Östervåla elektriska distributionsförening, som 1972 fusionerades med Björklinge elverk ekon. förening. Ny vd i Björklinge Energi är Joachim Eronen, och han ledde ett mycket bra strategimöte med styrelsen, där jag ingår sedan 2011. Vi samtalade mycket om framtiden, eftersom det kommer stora utmaningar inom hela energiområdet. Vi vill vara med och framförallt leverera "Lokal energi för alla i Uppland"!

Förra gången jag var i Visby var 2006, då Gertrud och jag fick motta priset som Årets bästa Leader-projekt i Sverige år 2005. Det var mycket hedrande att vinna över alla andra lands-utvecklingsprojekt i hela landet. Juryns motivering var: "Projektet Utveckla Östervåla visar vilken kraft det finns i Leadermetodens samarbete mellan samhällets alla parter för att utveckla en bygds företagande, föreningsliv och samhällsservice. En fungerande plattform för en konstant dialog mellan samhället, företagen och föreningslivet i Östervåla har skapats." Projektet kom sedan att i EU presenteras som Best Practise. Vidstående bild visar Gertrud Tofters i Visby år 2006.